Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да
Коментари Харесай

Гърция е на път да узакони еднополовите бракове

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че желае да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. 

" Τова, което ще узаконим, е равенството в брака, т.е. премахването на всякаква дискриминация, учредена на сексуална ориентировка, във връзка с сключването на брак “, сподели министър председателят от дясноцентристката партия Нова народна власт в изявление за ЕРТ.

„ Какво в действителност съставлява бракът? Бих споделил, че той е кулминационната точка на любовта сред двама души. В същото време той е и юридически контракт с права и отговорности “, добави Мицотакис.

Министър-председателят на Гърция не посочи по кое време ще бъде показан законопроектът за легализиране на еднополовия брак, само че съгласно гръцките медии това би трябвало да стане преди европейските избори през юни.

Гърция узакони гражданските партньорства сред лица от един и същи пол през 2015 година, но при тези двойки само биологичният родител има права върху детето си. При това състояние, в случай че биологичният родител почине,  детето се лишава от колегата на умрелия, добавя Българска телеграфна агенция. 

„ Еднополовите двойки имат деца и тези деца няма да престанат да съществуват, няма да изчезнат. Тези деца обаче нямат същите права “, означи Мицотакис, само че акцентира, че проектозаконът няма да разшири правото на родителство посредством сурогатни майки при еднополовите двойки.

Мицотакис означи, че няма да се трансформира законът за асистираната репродукция.

" Концепцията за дамите, които се трансформират в машини за произвеждане на деца  по поръчка... това няма да стане, “ съобщи гръцкият министър председател.

Малко откакто беше избран отново на през юни водачът на Нова народна власт разгласи желанието си да узакони еднополовите бракове, като съобщи, че гръцкото общество към този момент е „ доста по-подготвено и зряло “, отбелязва Франс прес.

Правителството обаче вероятно ще се сблъска с съпротива от страна на най-консервативните редици в ръководещата партия, както и на част от обществото. Затова министър председателят особено акцентира, че желае въпросът за еднополовите бракове да не разделя гръцкото общество, а да даде опция за намирането на общ език.

„ Уважавам изцяло нашите съграждани, които имат друго мнение, както почитам и мнението на Църквата “, уточни той, представен от ЕРТ, и напомни, че „ Църквата беше срещу гражданските бракове, Църквата беше и срещу кремацията на мъртвите, а страната продължи напред и одобри [съответните] закони, уважавайки ролята на Църквата, а не диктувайки на Църквата да прави нещо, което опонира на същността на богословския метод “. 

Миналия месец Гръцката православна черква излезе с публична позиция против еднополовите бракове и най-много срещу осиновяването на деца от хомосексуални.

От 27-те страни членки  на Европейския съюз 15 са узаконили еднополовите бракове, а 16 – осиновяването на деца от хора от един и същи пол.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР